Галоўная старонка Навіны Пра праект Кантакт Спасылкі Кнігі ў PDF/DJVU Канвэртар лацінкі Бібліяграфія
Шукаць:    
 
 толькі ў назьве   шукаць ва ўсіх    віртуальная клявіятура Уставіць беларускае "і" Уставіць у-кароткае (ў)
 
 
 

Малая паганка (Podiceps ruficollis Pall., 1764)
Атрад Паганкападобныя (Podicipediformes), сямейства Паганкавыя (Podicipedidae)

Статус. II катэгорыя. Від, колькасць якога невысокая, але адносна стабільная.
Значэнне ў захаванні генафонду. Прадстаўнік пашыранага сямейства на тэрыторыі ўсходняй Галарктыкі.
Кароткае апісанне. Найменшая сярод паганак. Даўжыня цела 24-26 см, маса 120-250 г. Спінны бок чорны, ніз брудна-белы, горла і пярэдні бок шыі ржава-рыжыя.
Пашырэнне. Эўразія, Аўстралія, Афрыка. Уся тэрыторыя Беларусі знаходзіцца ў межах гнездавога арэала віду [1], але часцей рэгіструецца ў заходніх і паўднёва-заходніх раёнах [2-15]. Знаходкі гнёздаў на азёрах Асвейскае (Верхнядзвінскі раён) у 1983 г. і Дабееўскае (Шумілінскі раён) у 1983-1984 гг. [2] з'яўляюцца самымі паўночнымі і паўночна-ўсходнімі месцамі гнездавання віду ў Беларусі.
Месцы пражывання. Зарослыя расліннасцю азёры з мелкаводнымі затокамі, рыбагадоўчыя сажалкі, старыцы рэк, нізінныя балоты з участкамі адкрытай вады. Нярэдка засяляе невялікія забалочаныя вадаёмы паблізу аўтастрад і ў межах населеных пунктаў, палі фільтрацыі.
Колькасць і тэндэнцыі яе змянення. Для тэрыторыі Беларусі не вызначана. У апошні час дастаткова стабільная. У Заходняй Эўропе мае тэндэнцыю да зніжэння [16].
Асноўныя абмежавальныя фактары. Скарачэнне прыдатных месцаў пражывання ў выніку асушальнай меліярацыі і рэканструкцыі рыбагадоўчых сажалак, браканьерства, забруджванне вадаёмаў, драпежніцтва крумкачовых птушак і паўводных драпежнікаў.
Асаблівасці біялогіі. Гняздуецца пераважна адзіночнымі парамі, часам утварае пасяленні з 10-12 пар, у якіх гнёзды размяшчаюцца на адлегласці 15-20 м адно ад другога [12, 15]. Гнёзды будуе на галінках хмызняку, часам на адкрытай вадзе. Адкладка яек у канцы траўня. У кладцы звычайна 5-6 яек памерамі 37,1 x 26,3 мм. За год магчымы 2 вывадкі. Наседжванне працягваецца 20-22 сутак. Корміцца беспазваночнымі (насякомыя, малюскі, ракападобныя), радзей моладдзю рыб [10, 17].
Развядзенне. Звестак няма.
Прынятыя меры аховы. Занесена ў Чырвоную кнігу Беларусі з 1981 г. [18]. Ахоўваецца ў гідралагічных і арніталагічных заказніках «Лебядзіны», «Снуды», «Асвейскі».
Неабходныя меры аховы. Стварэнне мікразаказнікаў у месцах пражывання віду ў зонах з высокім антрапагенным прэсам, кантроль за станам папуляцый, прапаганда аховы віду сярод паляўнічых і працаўнікоў рыбгасаў.

Літ.: 1. Степанян, 1975; 2. Бірукоў (асаб. павед.); 3. Грычык (асаб. павед.); 4. Гулеўскі (асаб. павед.); 5. Дзямянчык (асаб. павед.); 6. Клакоцкі (асаб. павед.); 7. Казулін (асаб. павед.); 8. Кузьміч (асаб. павед.); 9. Нікіфараў (асаб. павед.); 10. Парэйка (асаб. павед.); 11. Ракоўскі (асаб. павед.); 12. Харужы (асаб. павед.); 13. Шкляроў (асаб. павед.); 14. Шокала (асаб. павед.); 15. Ямінскі (асаб. павед.); 16. Птицы СССР, 1982; 17. Федюшин, Долбик, 1967; 18. Чырвоная кніга БССР, 1981.

Б.Ямінскі

Чырвоная кніга Беларусі   Чырвоная кніга Беларусі
Галоўная старонка   Галоўная старонка
Даслаць ліст адміністратару Заўважылі недакладнасьць?
Паведаміце нам!
    (с) Электронная Энцыкляпэдыя, 2003-2021